Delegatie uit Szczecinek te gast bij Bergse Vastenavend

Een delegatie uit onze Poolse zusterstad Sczecinek bezoekt van zondag 23 februari t/m dinsdag 25 februari 2020 Bergen op Zoom. Reden van hun bezoek is getuige te zijn de Vastenavendviering in Bergen op Zoom. De belangstelling van deze Poolse delegatie is o.a. gewekt door een film die enkele jaren geleden door een cameraploeg (Gawex) uit die stad, ook van de Bergen op Zoomse vastenavend, is gemaakt.

De Poolse delegatie bestaat uit burgemeester Daniel Rak, loco-burgemeester Maciej Makselon, een wethouder, de woordvoerder van de burgemeester, een zwembaddirecteur en een gemeenteraadslid. Onze vaste contactpersoon voor de Jumelage met Szczecinek, Mevr. Agata Smolders (van origine Poolse, maar woonachtig in Nederland) vergezelt het bezoek deze dagen en fungeert als tolk. Leden van de Bergen op Zoomse Stichting Jumelage vergezellen dit gezelschap ook tijdens hun rondgang langs de diverse activiteiten.

Het programma van deze delegatie ziet er m.b.t. vastenavendactiviteiten als volgt uit:
Zondag 23 febr.: Om 12.00 uur bezoek aan de Oecumenische Vastenavonddienst in de St. Gertrudiskerk aan de Grote Markt. s-Middags een stadswandeling naar het Jumelage-monument aan het Zuivelpleintje, bezoek aan Markiezenhof en rond 15.30 uur een bezoek aan Galerie Narcis aan de St. Annastraat. Daar vindt ook een ontmoeting plaats met de overige Bergen op Zoomse leden van de Jumelage en met Mevr. Corry Elzakkers uit Bergen op Zoom, die ook al zeer veel jaren warme contacten onderhoudt met Szczecinek.

De volgende ochtend staat vanaf 10.30 uur een bezoek aan Bouwclub de Krabbeklutsers op het programma. Zij hebben hun vastenavendbouwterrein aan de Stadsschuur / Dubbelstraat. De lunch die daarna wordt gebruikt vindt plaats in het Nieuwe ABG. Mogelijk dat men daar de Prins en zijn gevolg ontmoet, die deze ochtend langs de tehuizen gaat en ook het ABG aan doet.
‘s-Middags wordt om 14.20 uur de Kindervastenavond op Grote Markt bijgewoond en ‘s-avonds zijn ze in de gelegenheid om de Dweilavond te beleven.

Dinsdag 25 februari staat er om 12.00 uur een gesprek met burgemeester Frank Petter op het programma. Verder is de delegatie ‘s-middags als gast van de burgemeester op het stadhuis aanwezig om de optocht vanaf die plaats gade te slaan. ‘s-Avonds kunnen ze hun activiteiten naar eigen wens invullen.

De volgende ochtend vroeg reist het gezelschap terug naar Szczecinek.