Jumelage met Szczecinek

2018

Hoe sterk is de eenzame fietser ……

Rob Franssen, medebestuurslid van de Stichting Jumelage en al zeer veel jaren een graag gezien gezicht in zusterstad Szczecinek in het noordwesten van Polen is daar op 5 mei op zijn fiets naar toe vertrokken. Rob doet dit met een redelijk grote omweg. Slaapt de meeste dagen in een tentje op een camping. Hij wil gemiddeld 80 kilometer per dag fietsen en hij heeft maar heel weinig bagage meegenomen. Een kleine tent, een matje en een slaapzak. Verder een brandertje en een paar pannetjes en twee bidons om op zijn fiets water mee te kunnen nemen. Verder natuurlijk wat schone kleding en een regencape.

Maandag 13 mei is hij in Torgau gearriveerd, en is daarmee 792 kilometer op pad. Torgau is een gemeente in de voormalige DDR en al jaren de partnergemeente van de Ontmoetingskerk. Daar heeft hij bij een goede vriendin van de familie geslapen. De dag erop is hij ‘s-morgens weer op zijn fiets gestapt en vervolgt nu zijn eenzame route verder richting Polen waar hij vrijdag 18 mei in Wroclaw (na 1161 kilometer) aan hoopt te komen. Hier bezoekt hij Poolse scoutingvrienden en slaapt daar een nacht. Van daaruit fietst hij door naar Szcecinek en hoopt daar dinsdag 22 mei, met vanuit Nederland 1523 kilometer in de wielen, aan te komen. In Sczcecinek wil hij Mateusz Ludewicz ontmoeten, die contactpersoon van de gemeente aldaar is.  Verder gaat hij daar langs gezinnen die de familie Franssen vanuit ons land ondersteunt.

Na een nacht daar fietst hij over een zelfgekozen route terug naar Nederland en komt als alles volgens planning gaat, op 3 juni aan in Zwolle. Daar wil hij getuige zijn van het grote stadsspel ‘De Wilde Deerne’, waar zijn zoon Erik en Robs’ schoondochter organisatorisch een grote rol bij spelen. Zijn kleindochter speelt daar ook een hoofdrol in dat spel.  Robs’ echtgenote Riet gaat haar man daar dan ook weer treffen.  De dag daarna fietst Rob de laatste kilometers richting Bergen op Zoom waar hij woensdag 6 juni terug aan hoopt te komen. Hij heeft dan 2770 km afgelegd. Een prestatie van formaat is dat in ieder geval!!

Rob zal zeker mooie verhalen mee terug naar Nederland brengen. Daarover meer in een volgend bericht.

2017

De stedenband met het Poolse Szczecinek bestaat dit jaar 25 jaar. Dit jubileum is niet ongemerkt voorbij gegaan.

Delegaties van ons gemeentebestuur en van de kerngroep Szczecinek van de Stichting Jumelage brachten daarvoor van 25 t/m 28 mei 2017 een bezoek aan deze Poolse stad

Onder andere de Bergen op Zoomse wethouder Patrick van der Velden was bij dat bezoek aanwezig. Donderdag 25 mei reisde een delegatie van het Bergen op Zoomse gemeentebestuur per auto af naar Szczecinek voor een driedaags bezoek aldaar.

Leden van het Jumelagebestuur en partners, alsook leden van de kern Szczecinek van de Bergen op Zoomse Stichting Jumelage reisden per bus naar Szczecinek. In hun gezelschap ook 21 leden van het Bergen op Zoomse Jacob Obrechtorkest. Verder zijn er twee studenten van het Zoomvliet College meegegaan, met als opdracht het begeleiden van het reisgezelschap als reisleider. Dat gebeurt in het kader van hun studie. Tevens werd door 2 derdejaars studenten van Zoomvliet Studio een filmreportage van de reis gemaakt. Donderdagavond 25 mei kwam de groep aan in Szczecinek.

         

Vrijdagochtend: (zie ook bijgaande foto’s).

Na een ontbijt in Hotel Viki vertrok het gezelschap met een minibus van de gemeente voor een bezoek aan diverse activiteiten. De vertegenwoordigers van de gemeente Bergen op Zoom en Dhr. Petermeijer bespraken de onderlinge stedenband. In het centrum was er een ontmoeting met ons adoptie gezin Krijstijna Wilzcek.
Het marktplein is gerenoveerd en voorzien van nieuwe fonteinen en een noten kunstwerk, wat ons heel bekend voor kwam.
Na de begroeting door burgemeester Douglas werd een rondtoer gemaakt. De Poolse uitleg werd door Agatha Smolders vakkundig vertaald. Zij is Poolse van geboorte en vertolkt het officiële contact tussen beide zustersteden.

Er werd gestopt bij het nieuwe hospitaal. De burgemeester van Szczecinek is hieraan als oncoloog verbonden. Op het dak van het gebouw bevindt zich een helicopterdek.
Bij de houtverwerkings fabriek Kronospan werd een promotiefilm vertoond en uitleg gegeven. De fabriek heeft vestigingen in diverse landen en vervaardigt MDF en vloerdelen.
Ook het sportpark en het zwembad maakten veel indruk en het bijzondere is dat sportverenigingen geen huur hoeven te betalen.
Er was ook een demonstratie van de langste Waterskikabelbaan van Europa.
Het laatste bezoek was aan het Eco- Educatief Centrum waar uitleg werd gegeven over de vele vissoorten die in de naastgelegen meren voorkomen.  Ook blijkt er veel aandacht besteed te worden aan het verbeteren van het milieu en de waterkwaliteit.

        

Als afsluiting van de viering van de 25 jarige stedenband van Szczecinek met Bergen op Zoom werd deze op zaterdagochtend op het marktplein onder grote belangstelling nog eens bevestigd. Burgemeester Douglas en loco burgemeester van der Velden spraken lovende woorden over elkaars steden. Er werden herdenkingspennen uitgereikt aan medewerkers uit Szczecinek, Patrick van der Velden, Ad Petermeijer en enkele leden van de kerngroep Szczecinek van de Stichting Jumelage. Ook was er een groep scouts aanwezig met oranje ballonnen. Rob Franssen ontving als eerbetoon de groepsdas van de scouts. Tot slot werd door burgemeester Douglas en Patrick van der Velden in de bestrating een tegel onthuld waaruit de vriendschap blijkt.

In de middag werd een rondvaart gemaakt over het meer waarbij een installatie te zien was waarbij met een pomp zuurstof tot op de bodem werd geperst. Op deze manier wordt het water helder en zuiver. Patrick van der Velden zei dit interessant te vinden, ook met het oog op de waterkwaliteit van onze eigen Binnenschelde. (Red: intussen is bekend geworden dat dit systeem helaas niet met succes toepasbaar is in onze Binnenschelde.)  

Het bezoek werd afgesloten met een concert van Jacob Obrecht en de muziekschool van Szczecinek. Het was een indrukwekkend samenspel met mooie solo- partijen. De muzikanten kregen daarvoor dan ook een staande ovatie.

Een fotocollage van het bezoek treft u hieronder aan.

Zondagochtend om 07.30 uur vertrok het gezelschap met een goed gevoel terug naar Bergen op Zoom.  Veel dank gaat uit naar het gastvrije Szczecinek en aan Agatha Smolders voor het vele werk dat ze als tolk en regelaar daar heeft verricht.

Het tegenbezoek vanuit Szczecinek liet daarna niet lang op zich wachten

Van 8 t/m 11 juni 2017 bezocht een delegatie van het gemeentebestuur van Szczecinek Bergen op Zoom 

De uit 9 personen bestaande delegatie van het Szczecinekse gemeentebestuur kwam in de middag aan in Bergen op Zoom. Vrijdag 9 juni werd met de gasten ’s-morgens vanaf de Bergse Diepsluis een excursie gehouden naar de weervisserij. Daarna vond bezoek plaats aan de Stichting Tante Louise, vestiging ‘het Nieuwe ABG’.Daar wordt de lunch gebruikt. ’s-Middags werdt het programma verzorgd door de leiding van de stichting Tante Louise in de vestigingen ABG en Moermont. Daarna was het gezelschap in de gelegenheid om naar believen hun vrije tijd in te vullen.

In Bergen op Zoom vond op dat moment het jazzweekend plaats. Vrijdagmiddag arriveerde daarvoor ook een Dixie Jazzband uit Szczecinek. Deze trad op binnen het jazz programma.

Op zaterdag 10 juni vond o.l.v. burgemeester Petter om 10.00 uur een officiële ontvangst plaats in de raadszaal. Burgemeester Petter bedankte zijn collega voor de ontvangst van de Bergse delegatie 10 dagen geleden waar hij zelf helaas niet bij kon zijn. Bij zijn introductie merkte voorzitter van de Jumelage Ad Petermeier op dat burgemeester Douglas, op een vraag wat hij het
mooiste vond van Bergen op Zoom, geantwoord had: “dat alle voordeuren verschillend zijn”. 

Verder werd nog gememoreerd dat wethouder Patrick van der Velden in Szczecinek de voortzetting van de vriendschapsband en de wijze waarop, had besproken. Burgemeester Petter legde uitvoerig uit wat de betekenis van onze ‘bastaart’  was. Burgemeester Douglas haalde de bijzondere vriendschapsband met Bergen op Zoom aan en zei dat “Bergen op Zoom weliswaar een mooi marktplein heeft maar dat dit ook geldt voor Szczecinek”. Hij nodigde burgemeester Petter uit voor een nieuw bezoek aan Szczecinek en dit te doen binnen anderhalf jaar want dan loopt zijn ambtstermijn af. Hij overhandigde burgemeester Petter een cadeau; een
prachtig glas-in-loodraam aan met een afbeelding van het stadhuis van Szczecinek.

Rond 11.00 uur werd naar het Zuivelplein gegaan Hiervoor gingen de genodigden achter de Poolse Dixie Band aan naar
het Zuivelplein. Hier staan op de hardstenen rand rond de boom de namen van de steden met een vriendschapsband.
Beide burgemeesters onthulden de namen. De namen, in steen gebeiteld, zijn voor altijd vereeuwigd, aldus jumelagevoorzitter Ad Petermeijer. De Poolse Dixie Jazzband ondersteunde de onthulling op passende, muzikale wijze.

Daarna volgde een bezoek aan Stadsschouwburg de Maagd, waar uitleg gegeven werd door de heren Cees Meijer en John Kuiper. De bustocht werd vervolgd langs Gageldonk, het natuurpodium Stayokay, het klimbos, langs Philips Morris, het industrieterrein, de Nieuwe Veste, de Binnenschelde, de Bergse Plaat en de Zeeland. Onderweg was er uitleg door dhr. Petermeijer en
Agata Smolders. De Poolse Dixie Band trad zondagmiddag nog twee keer op bij Jazzboz.

Zondag 11 juni is het gezelschap teruggereisd naar Szczecinek

Onderstaand een foto impressie van het bezoek van de Poolse delegatie aan Bergen op Zoom.(of klik op Foto’s)